Cestovat po světě a šetřit zároveň? Víme, jak na to!

Cestovat se dá v dnešní době opravdu snadno. Destinace, které bylo v dobách našich prarodičů téměř nemožné navštívit, jsou nám dnes k dispozici, a co víc, často dokonce za hubičku. Spousta lidí však má o cenách cestování stále mylné představy a domnívají se, že jde o drahou a ne každému dostupnou záležitost. V dnešním článku si ukážeme, že to tak vůbec být nemusí!

Důležitým bodem, který budete pravděpodobně řešit prioritně, je doprava. Paradoxně ta letecká často vyjde jako nejvýhodnější, a to díky různým akcím na letenky. Samozřejmě je také mnohem komfortnější sednout na letadlo a do cílové destinace se dopravit během pár hodin, než se trmácet dlouhé hodiny autobusem. Navíc je letecká doprava mnohem ekologičtější než silniční.

Navzdory strachu mnoha lidí stále zůstává bezkonkurenčně nejbezpečnějším druhem dopravy na světě. V dnešní době se dá létat opravdu velmi levně. Je ale samozřejmě potřeba vědět, jak letenky za příznivou cenu získat.

Jak na levné letenky?

  1. Kdy nakupovat? Ideální čas pro nákup letenek je 2-3 měsíce před odletem. Nejlepší dny jsou pak úterý a neděle, letenky bývají obvykle za nejnižší cenu.

  2. Kdy létat? Snažte se být pokud možno co nejvíc časově flexibilní a netrvat na konkrétním datu. Platí, že lety o víkendu, svátcích a prázdninách jsou vždy dražší. Ideální je létat od úterý do čtvrtka.

  3. Kde hledat?Na internetu najdete mnoho šikovných stránek pro vyhledávání nejvýhodnějších letenek. Patří mezi ně například vyhledávač low-cost letenek Azair. Jeho velkou výhodou je možnost zvolit variantu „Je mi jedno, kam poletím“. Můžete si tak cílovou destinaci vybrat spontánně na základě nejnižších cen.  Na Azair se také nemusíte omezovat na hledání v konkrétním termínu. Stačí si vybrat funkci „Chci letět nejlevněji mezi daty“. Za zmínku stojí také určitě vyhledávač Kiwi, který je zaměřen především na kombinace nespolupracujících aerolinek. Dokáže tak najít letenky za bezkonkurenční cenu. To zní dobře, nemyslíte? Pořiďte si levné Kiwi letenky i vy!

  4. Neotálejte s koupí. Ceny letenek se mohou měnit z minuty na minutu. Ve chvíli, kdy objevíte ideální letenku, neváhejte a ihned ji kupte. Ty nejlepší mohou být pryč do pár minut. V dnešní uspěchané době však každý nemá dostatek času trávit celý den u počítače hledáním. S tím vám můžou pomoci chytré aplikace, které hlídají ceny letenek a v případě zajímavé nabídky vám přijde upozornění. Tak vám už nic neunikne!  

  5. Neomezujte se pouze na letiště u nás. Flexibilita se vám vyplatí také, co se místa odletu týče. Letiště v okolních zemích mnohdy nabízejí mnohem zajímavější ceny letenek, proto se nebojte porozhlédnout také za hranicemi.  

  6. Netrvejte na konkrétní destinaci. Pokud je vám vlastně jedno, kam poletíte, máte vyhráno. Můžete si totiž vybrat jednoduše podle aktuální slevové nabídky.

  7. Nakupujte letenky s cashbackem. Získejte nějakou tu kačku zpět do vaší peněženky. Cashback portál Tipli vám vrátí určité procento z utracené částky a vy tak snadno ušetříte.

Pozor! Chcete-li levně létat, musíte bohužel počítat také s nevýhodami. Nízkonákladové společnosti vám nabídnou pouze základní služby a povolí vám jedno malé kabinové zavazadlo. V případě, že se nedostavíte k letu, nevrátí se vám zpět ani korunu. Také nepočítejte s možností měnit termín příletu a odletu nebo jména cestujících.  

Chcete se přece jen navzdory výhodám letecké dopravy raději držet při zemi? Nebo byste rádi navštívili blízkou zemi a letět se vám nevyplatí?  V tomto případě můžete využít například služeb společnosti Flixbus. Velká síť autobusových spojů vám umožní cestovat až do 2 000 destinací ve 28 zemích. Bezpečnost a komfort v autobusech jsou samozřejmostí. Navíc můžete pořídit jízdenky za skvělé ceny.

Další možností levnější dopravy je vydat se na dovolenou vlastním autem. Je to nejideálnější způsob cestování s malými dětmi. Můžete se také vydat na cesty se svými přáteli. Cenově se vám to více vyplatí a navíc se můžete za volantem střídat. Také tento způsob dopravy má však svá pro i proti.  Určitě byste si měli vždy předem zjistit informace o placených úsecích cesty a místní pravidla silničního provozu. Také byste měli mít v záloze plán pro případ poruchy vozidla.

Jak na levné ubytování?

Doprava je v suchu? Nastává tedy čas zajistit si ubytování, samozřejmě za co nejpříznivější cenu. Jak ale všichni víme, ceny v hotelích jsou často dost přemrštěné. Především, pokud se nacházejí v centru. Máme pro vás mnohem zajímavější alternativy.

Objevte dočasný domov na míru vašim představám! Chcete bydlet v domku na stromě nebo dokonce v iglú? Žádný problém! S porovnávačem ubytování Booking není nic nemožné a vaše přání je předem vyslyšeno. Booking umožňuje zákazníkům přístup do databáze nejlepších ubytování dle jejich představ. V současnosti poskytuje výběr z téměř 30 000 000 evidovaných ubytovacích jednotek. Pokud se na Booking navíc prokliknete přes Tipli, můžete získat až 4 % z utracené částky zpět. Vaše vysněné ubytování tak bude rázem ještě výhodnější.

Chcete nahlédnout hlouběji do běžného života místních, poznat jejich kulturu a každodenní zvyklosti? To se vám může snadno splnit díky Airbnb, kde najdete nabídky ubytování přímo u místních doma. Mnoho z nich vám poskytne k ubytování jednu místnost a zbytek domova sdílíte společně.

Jde to skvělou příležitost, jak hostitele lépe poznat. Možná vám dá tipy na zajímavá místa v okolí, která na internetu nenajdete! Navíc je tato forma ubytování často za mnohem příznivější ceny než v hotelích.

Cestovní pojištění

Máte chuť začít balit kufry? Ještě počkejte! Užít si levnou dovolenou je jistě skvělé, myslet byste ale měli také na možná rizika s ní spojená. Předejít nepříjemnostem vám pomůže správně zvolené cestovní pojištění. Poskytne vám finanční zabezpečení v případě úrazu nebo nemoci v zahraničí. Jinak byste si vše museli hradit ze svého. Cestovní pojištění se však nepojí pouze se zdravotními riziky. Kromě pojištění léčebných výloh si jej můžete sjednat také pro řadu dalších situací. Patří mezi ně například:

  1. Pojištění zavazadel – Zajistí finanční náhradu například v případě, že se váš kufr ztratí během letecké přepravy. Vždy je ale nutné si řádně přečíst podmínky, za kterých budou zavazadla pojištěna.

  2. Odpovědnost za škodu – Vztahuje se na odpovědnost za škody způsobené jiné osobě. Zahrnuje jak škody na zdraví, tak na majetku.  

  3. Storno zájezdu – Pokud se z jakéhokoliv důvodu nemůžete dostavit k zájezdu, cestovní kanceláře po vás budou požadovat úhradu storno poplatků. Ty jsou tím vyšší, čím blíže je termín uskutečnění zájezdu. Proto je dobré si storno zájezdu pojistit a nepříjemným poplatkům se tak vyhnout.

  4. Pojištění právní ochrany – Byli jste v zahraničí okradeni o doklady? V takové situaci se bude hodit právě pojištění právní ochrany. Vyhnete se tak komplikacím při jednání s místními úřady. Hodí se také v případech dopravní nehody nebo ublížení na zdraví.

  5. Asistenční služba – Velice užitečný pomocník. Na asistenční službu se můžete obrátit v případě jakékoliv nouze. Může vám také posloužit při tlumočení v případě, že neumíte cizí jazyk.

  6. Pojištění nevyužité dovolené – Toto pojištění se hodí v případě, kdy se vracíte z dovolené dříve než 24 hodin před plánovaným návratem a tak ji plně nevyužijete. Může se tak stát například z důvodu úrazu nebo nemoci.  

  7. Náklady na veterinární péči o zvíře – Chcete se vydat na cesty se svým mazlíčkem? Pak se vám jistě bude hodit pojištění pro případ, že bude potřebovat veterinární péči.

seznam článků