Bangkok – tam, kde se kloubí tradice a moderna

Němečtí důchodci vyráží za zábavou na Ibizu. Čeští konzervativní turisté zase volí Chorvatsko nebo Itálii. A všichni, kteří chtějí zažít exotické leč civilizované dobrodružství, o dovolené balí kufry a mizí do Bangkoku. Proč? A jak Bangkok dospěl ke své současné podobě?

Kde se vzal Bangkok?
Po etymologické stránce není původ jména Bangkok zcela vysvětlený.  Jedna teorie tvrdí, že se jedná o odvozeninu od slov Bang, což v thajštině označuje vesnici u proudu řeky. Ko znamená v místní řeči ostrov (protože území Bangkoku jako ostrov díky spleti kanálů opravdu připomíná).
Jiní zase odkazují na abreviaci Bang Makok, kdy makok je označením pro rostlinu olivovitého typu Spondias Pinnata. Na druhou stranu, jméno Bangkok městu přisoudili především cizinci (většinou obchodníci, v dobách, kdy thajská metropole nebyla zrovna obvyklou destinací pro dovolenou).
Když Thajci mluví o svém hlavním městě jak o Krung Thep Maha Nakhon. Toto pojmenování vychází ze sanskrtu a jazyka Páli.

…a nyní historicky
V 16. století se na pravém břehu řeky Chao Phraya rozkládala vesnice, která patřila pod nadvládu Ayutthayského království. Svou roli sehrála při francouzském obléhání v roce 1668, kdy byli Francouzi z království vyhnáni. Bangkok (a vlastně Thajsko obecně) si udržel autonomii, i navzdory stoupajícímu vlivu Barmského království takřka o 100 let později.

Obrovský rozmach zaznamenal Bangkok (i celý Siam) za vlády králů Ramy IV. a Ramy V. v devatenáctém století. Díky vstřícnosti směrem k Britům a Francouzům se do tehdejšího Thajska dostaly vymoženosti ze západního světa – noviny, parní stroje, železnice.  V roce 1932 padla tamější absolutní monarchie, čehož využili invazechtiví Japonci. I proto Bangkok za druhé světové války zažil spojenecká bombardování. V padesátých letech se země i hlavní město dokázaly i díky americké podpoře rychle oklepat a v celém regionu začal Bangkok opět hrát ekonomický prim. Rozvoj se od šedesátých let nezastavil, což dokládá i demografická křivka. Zatímco v roce 1947 počet obyvatel stěží přesahoval jeden milion, o 13 let později dosahoval dvojnásobné hodnoty. V současnosti se pohybuje kolem osmi milionů.

Kam v Bangkoku zajít
Historií zainteresované duše se v Bangkoku nudit nebudou. Stovky buddhistických chrámů, včetně toho největšího Wat Pho okouzlí i toho největšího ateistu. Pokud se vyžíváte v návštěvách muzeí, rozhodně se nezapomeňte podívat do bangkokského Národního muzea. Zájemci o současné i tradiční sochařské a malířské umění by neměli minout dveře Národní galerie. Za zmínku stojí i Muzeum lékařství Siriraj, kde si na své přijdou laici i lékařští profesionálové.

Spousta last minute turistů míří do Thajska za nákupy. I pro ně je Bangkok metropolí zaslíbenou. V Phloen Chit-Ratchaprasong se nachází slušná řádka prestižních prodejců, ale i butiků, jejichž produkty jsou mnohdy velice hlasitým výkřikem individuality. Milovníci konfekčního oblečení zase zavítají do Pratunam-Phetchaburi.

Ke koloritu Bangkoku přispívají i všudypřítomné trhy. Chatuchak, největší bazar v celém Bangkoku, který své brány otevírá o víkendech, láká drtivou většinu návštěvníků Bangkoku. Svou romantiku ovšem mají i nesčetné, méně známé trhy na břehu kanálů řeky Chao Phraya.

Pixmac000086052862

seznam článků