Malebný řecký Rhodos

Kolébkou západní civilizace se před 2500 lety stalo Řecko s jeho hlavním městem Athény. Atény jsou známé starověkými památkami. Starobylý athénský chrám Parthenón byl zasvěcen řecké bohyni moudrosti Athéně. Ve starověkém Řecku byl kdysi bohatý kulturní život. Vzkvétalo tam stavitelství, sochařství, divadlo i literatura. Starověcí Řekové měli i velký smysl pro tělesné cvičení. Pořádána olympijské hry, kde závodníci běhali, zápasili, vrhali disk a oštěp. V jejich duchu se konají každé čtyři roky moderní olympijské hry.

tiptravel
Řecko je přímořský stát a země hor a ostrovů (více než 2000), z nichž je jen asi 200 obydlených. Mezi největší patří Kréta a Rhodos. Podnebí Řecka je poměrně teplé, proto se na úpatí hor daří olivám a vinné révě. Mnoho Řeků se živí námořním obchodem.


Malebný ostrov Rhodos patří k nejvyhledávanějším dovolenkovým destinacím českych turistů, díky nádherným oblázkovo-písečným plážím s pozvolným vstupem do průzračného moře, a nepřebernému množství kulturních a zejména historických památek v tradičním řeckém stylu. Turistům nabízí množství vodních sportů a nejrůznější formy sportovního vyžití a zábavy. Samozřejmostí jsou služby v moderních hotelech vybavených ledničkou, telefonem, televizorem, klimatizací. Součástí pokojů jsou koupelna s vanou, balkon nebo teraco. V tavernami a kavárnami během celého dne je možnost vychutnat tradiční řecké speciality, ale i víno, kávu, i zmrzlinu. Rušný noční život a zábavu až do rána nabízí téměř každé letovisko. V centrech měst se nacházejí obchody, které stojí za návštěvu. Jsou plné suvenýrů a jiných výrobků (hodinky Festina).


Na výlety je vhodné pronajmout si auto z půjčovny, protože Řecko je známé kvalitními cestami. Nesmíme zapomenout pronajaté vozidlo pojistit. Autem se dá rychle přesunout na různá místa ostrova a navštívit středověké památky, např. archeologické muzeum. Nejznámější m exponátem je mramorová Afrodita z Rhodosu, nacházejí se zde také sbírky výrobků ze skla, mince, keramika z mykénského hrobů, sochy. Během výletu vzhledem k nevelkou rozlohu ostrova může turista navštívit většinu jeho okouzlujících zákoutí, ke kterým nepochybně patří i Akropole v Lindos, či kamenný hrad - křížová pevnost ve městě Rhodos. Výlet na některý z nedalekých ostrůvků nebo do blízkého Turecka, břehy kterého jsou na dohled si může turista udělat i lodí.


Kromě dalších historických památek je na Rhodosu jako velká atrakce Údolí motýlů, kde se z neznámých důvodů soustřeďují tisíce motýlů jediného druhu. Pokud jste ochotni zaplatit poměrně vysoké vstupné, můžete jej navštívit.

seznam článků